Przypadek niedrożności żółciowej jelita cienkiego - Kożuch, Michał; Jarosz, Mirosław; Miłek, Tomasz; Ciostek, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 75-letniej chorej operowanej z powodu niedrożności żółciowej jelita cienkiego. W czasie diagnostyki niespecyficznych dolegliwości bólowych w nadbrzuszu stwierdzono obecność dużego złogu w dwunastnicy, którego nie udało się usunąć endoskopowo i który następnie zmigrował do jelita cienkiego. Podczas operacji usunięto złóg z jelita czczego, zmieniony pozapalnie pęcherzyk żółciowy i zamknięto przetokę pęcherzykowo-dwunastniczą, przez którą kamień dostał się do światła przewodu pokarmowego. Przebieg pooperacyjny był bez powikłań.