Perspektywy immunoprofilaktyki HPV u kobiet po 40. roku życia - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Zając, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Infekcje onkogennymi i nieonkogennymi typami HPV to problem nie tylko kobiet 20–30-letnich, lecz również starszych, po 40. roku życia. Z tego też powodu podejmowanie skutecznych działań profilaktycznych w grupie kobiet przedmenopauzalnych powinno obejmować nie tylko profilaktykę wtórną, lecz co bardzo istotne, także możliwie wszystkie elementy profilaktyki pierwotnej. Choć najważniejsza część tej profilaktyki w postaci szczepionek anty-HPV nie obejmuje obecnie kobiet ponad 40-letnich, to wstępne wyniki badania FUTURE III – świadczące o wysokiej skuteczności stosowania czterowalentnej szczepionki (HPV typ 6, 11, 16 i 18) w grupie kobiet 35–45-letnich – pozwalają przypuszczać, że w niedalekiej przyszłości efektywną immunoprofilaktykę przeciwko przewlekłym infekcjom HPV będzie można zastosować również w okresie przedmenopauzalnym.