Ryzyko sercowo-naczyniowe u kobiet w okresie pomenopauzalnym - Pośnik-Urbańska, Aneta; Kawecka-Jaszcz, Kalina; Czarnecka, Danuta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów, chorobowości i inwalidztwa nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie oraz Stanach Zjednoczonych. Z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego (zawał serca, udar mózgu, niewydolność serca) umiera w Polsce rocznie ok. 82 tys. mężczyzn i 91 tys. kobiet, co stanowi łącznie 43% wszystkich zgonów mężczyzn i aż 55% wszystkich zgonów kobiet. Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów kobiet w Polsce, Europie oraz Stanach Zjednoczonych i wciąż obserwuje się stały wzrost częstości ich występowania, co jedynie częściowo jest uzasadnione starzeniem się społeczeństwa. W ostatnich latach coraz większą uwagę poświęca się ocenie wpływu płci na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego. Dostrzegając aktualnie wagę tego problemu, należy zwłaszcza u kobiet zwrócić uwagę na występowanie czynników ryzyka chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, dyslipidemie, otyłość, które bezpośrednio zwiększają występowanie powikłań sercowo-naczyniowych z udarem mózgu i zawałem serca na czele. Obecnie wiadomo, że znajomość wielowymiarowych skutków choroby nadciśnieniowej oraz innych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego jest niezbędna w zmniejszaniu realnego zagrożenia chorobami układu krążenia u kobiet oraz w poprawianiu jakości ich życia.