Miejscowe stosowanie estradiolu – Vagifem®. Badania wieloośrodkowe - Markowska, Janina; Grabowski, Jacek P.; Olejek, Anita; Kozak-Darmas, Iwona; Baranowski, Włodzimierz; Polaszewski, Andrzej; Skrzypczak, Maciej; Fischer, Natalia; Mądry, Radosław; Tomaszewska, Kornelia; Muszyńska-Wiese, Ewa; Wawrzyniak, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
U 137 kobiet w wieku 44–79 lat (średnia 58,5 roku), które przeszły operację wycięcia macicy z przydatkami (a część z nich także napromienianie z powodu raka szyjki macicy i endometrium), oceniano wyniki leczenia miejscowego Vagifemem ® (25 mg estradiolu). Po 6 mies. dopochwowego stosowania preparatu stwierdzono znamienną poprawę dotyczącą zanikowego zapalenia pochwy, nietrzymania moczu oraz zmniejszenie parć naglących, objawów infekcji bakteryjnej, a także poprawę zgłaszanej dyspareunii.