Ocena komfortu życia pacjentek po operacyjnym leczeniu nietrzymania moczu - Jędrzejczyk, Sławomir; Kłosiński, Witold; Lau, Katarzyna; Wieczorek, Marek; Rutkowska, Beata; Izdebski, Bartosz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wstęp: Nietrzymanie moczu, czyli każdy stan niekontrolowanego wycieku moczu z cewki moczowej bez udziału świadomości, jest poważnym problemem medycznym dotyczącym w przeważającym odsetku kobiet w okresie okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym. Cel pracy: Ocena zmiany komfortu życia, kontroli mikcji i ich częstości we wczesnym okresie pooperacyjnym po zabiegu TOT w stosunku do okresu bezpośrednio poprzedzającego operację. Materiał i metody: Analizie poddano 28 pacjentek w wieku 47–60 lat, operowanych w Klinice Szybkiej Diagnostyki i Terapii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi metodą przezzasłonowego slingu, które odpowiedziały na ankietę dotyczącą komfortu życia przed operacją i 4 mies. po niej. Wyniki: W badanej grupie częstość oddawania moczu na dobę przed operacją wynosiła średnio 9 razy, po operacji zaś 6,1. Żadna z pacjentek nie stwierdziła pogorszenia stanu zdrowia. Większość pacjentek uznała, że końcowy efekt operacji i rekonwalescencji w sposób znaczący wpłynął na poprawę samopoczucia. Wnioski: Założenie beznapięciowej taśmy przezzasłonowej (TOT) już we wczesnym okresie pooperacyjnym powoduje poprawę kontroli mikcji oraz zmniejszenie ich częstotliwości, także w porze nocnej. U pacjentek w ciągu 4 mies. po operacji stwierdzono ustąpienie większości dodatkowych dolegliwości związanych z nietrzymaniem moczu.