Gęsty sutek – czynnik ryzyka raka piersi - Połać, Ireneusz; Wilamowska, Agnieszka; Stetkiewicz, Tomasz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Rak piersi to najczęstsza choroba nowotworowa u kobiet. Częstość występowania tego raka wzrasta z wiekiem, a największa jest w okresie pomenopauzalnym. Badacze na całym świecie starają się stworzyć model służący do określenia czynników ryzyka i metod prewencji raka piersi. Jedną z wytypowanych do tych zadań metod może być ocena mammograficzna gęstości piersi. W pracy dokonano przeglądu metod oceny gęstości piersi i możliwości jej zastosowania jako wskaźnika ryzyka wystąpienia raka i oceny skuteczności metod prewencyjnych. Omówiono również teorie dotyczące powstawania gęstego sutka i czynniki mające wpływ na ryzyko występowania tego zjawiska.