Naciekający rak pęcherza moczowego – nadpęcherzowe odprowadzenie moczu w materiale własnym - Tkocz, Michał; Duda, Wiesław; Szedel, Andrzej; Kawecki, Jan; Kupajski, Maciej; Ziaja, Damian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Wstęp: Współcześnie metodą z wyboru w leczeniu naciekającego raka pęcherza moczowego jest cystektomia radykalna, a jednym z najczęściej wykorzystywanych odprowadzeń moczu jest przetoka moczowodowo-jelitowo-skórna (ang. ileal conduit). Cel pracy: Ocena leczonych pacjentów oraz ocena czynników mających wpływ na wybór ponadpęcherzowego odprowadzenia moczu u chorych poddanych cystektomii z powodu naciekającego raka pęcherza moczowego. Materiał i metody: Cystektomię wykonano u 154 chorych na naciekającego raka pęcherza moczowego. U 17,5% operowanych wytworzono pęcherz jelitowy. U 59,1% wykorzystano jako sposób odprowadzenia moczu przetokę moczowodowo-jelitowo-skórną, natomiast u 22,7% operowanych możliwe było jedynie przeszczepienie moczowodów do skóry. Wyniki: Pooperacyjne badanie histopatologiczne potwierdziło obecność raka przejściowonabłonkowego u 142 pacjentów, w 10 przypadkach raka płaskonabłonkowego, u 1 chorego raka gruczołowego i u 1 niezróżnicowanego. W grupie raków przejściowonabłonkowych stopień klinicznego zaawansowania T2 wykazano u 77 (54,2%), T3 u 54 (38,1%), T4 u 11 (7,7%) pacjentów. W stadium T2 G1-G2 znajdowało się 35 (45,4%), w stadium T2 G3 – 42 (54,5%), w stadium T3 G2 – 7 (13%), natomiast w stadium T3 G3 – 47 (87%) pacjentów. Stopień klinicznego zaawansowania T4 potwierdzono u 11 pacjentów. Wszyscy chorzy w tej grupie charakteryzowali się obecnością nowotworu w stopniu G3. Naciek okołopęcherzowy w badaniu TK (tomografia komputerowa) potwierdzono u 57 (37%) pacjentów. Podczas cystektomii zmiany podejrzane o naciekanie tkanek okołopęcherzowych stwierdzono u 52,6% operowanych, natomiast obecność zmienionych makroskopowo węzłów chłonnych w okolicy dołów zasłonowych i naczyń biodrowych wykazano u 37,6% operowanych. Wnioski: Zaawansowanie choroby nowotworowej w analizowanej grupie oraz stan psychiczny operowanych determinowały wybór nadpęcherzowego odprowadzenia moczu z wykorzystaniem wstawki jelitowej (ileal conduit) u 59,1% pacjentów, u 22,7% możliwe było jedynie wytworzenie zespolenia moczowodowo-skórnego, a jedynie 17,5% pacjentów zakwalifikowano do wytworzenia pęcherza jelitowego jednym z dostępnych sposobów.