Artykuł oryginalnyPreparaty genowe kodujące czynniki angiogenne efektywnie stymulują neowaskularyzację w skórze oraz wzrost włosów - Małecki, Maciej; Podolska, Karolina (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Terapia genowa jest nową metodą leczenia chorób, wykorzystującą geny kodujące białka terapeutyczne. Powstawanie naczyń krwionośnych odgrywa kluczową rolę w warunkach fizjologicznych, a także determinuje przebieg chorób. Obecnie dzięki metodom inżynierii genetycznej możliwe jest konstruowanie preparatów genowych, które efektywnie stymulują procesy neowaskularyzacji, również w skórze. Ich obecność w badaniach może przyczynić się do rozwiązania wielu problemów ograniczających rozwój transplantologii, medycyny regeneracyjnej, chirurgii plastycznej czy kosmetologii. Cel: Celem pracy była ocena, czy przygotowane proangiogenne preparaty genowe będą stymulować proces neowaskularyzacji w skórze i wzrost włosów. Materiał i metody: Badania przeprowadzono na myszach laboratoryjnych Balb/c. Zwierzętom śródskórnie podawano DNA plazmidowe czyste lub skompleksowane z nośnikiem polikationowym PEI 25 kDa, efektywnie zwiększającym wydajność transfekcji genów in vivo . Do badań wykorzystano wektory kodujące białka proangiogenne, takie jak VEGF, FGF oraz SDF. Wyniki: Preparaty genowe (pDNA:PEI) śródskórnie podane myszom efektywnie stymulują proces neowaskularyzacji oraz pobudzają wzrost włosów. Do najsilniejszych induktorów angiogenezy zaliczono preparaty pVIF:PEI oraz pSDF:PEI, natomiast efektywny wzrost włosów obserwowano po podaniu zwierzętom preparatu pVIF:PEI. Wnioski: Proangiogenne preparaty genowe kodujące czynniki proangiogenne podane śródskórnie w formie kompleksów pDNA:PEI stymulują proces angiogenezy w skórze oraz pobudzają wzrost włosów.