Artykuł oryginalnyStężenie INF-γ w surowicy chorych na twardzinę skórną plackowatą i atrophoderma Pasini-Pierini z uwzględnieniem klinicznej aktywności choroby - Lipko-Godlewska, Sylwia; Wojas-Pelc, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Istotą procesu chorobowego zarówno w twardzinie układowej, jak i skórnej jest włóknienie uwarunkowane immunologicznie. Naturalnym, silnym inhibitorem procesu włóknienia jest INF-γ. Małe stężenie cytokiny opisano w niektórych układowych chorobach skóry przebiegających z nadmiernym włóknieniem. Cel: Celem pracy było oznaczenie stężenia INF-γ w surowicy chorych na twardzinę skórną (ang. localized scleroderma – LS). Materiał i metody: Badaniem objęto 18 chorych z postacią plackowatą (M), 18 z postacią atrophoderma Pasini-Pierini (APP) i 5 z obydwoma typami zmian skórnych (M + APP). Surowica kontrolna pochodziła od 18 zdrowych ochotników. Oznaczenie w surowicy INF-γ wykonano metodą ELISA. Wyniki: Stężenie INF-γ w surowicy wszystkich chorych było mniejsze niż w grupie kontrolnej. Stężenie cytokiny w grupach M + APP i M było również mniejsze w porównaniu z grupą kontrolną. U chorych na APP stwierdzono natomiast w surowicy średnie stężenie cytokiny większe niż średnie stężenie w grupie kontrolnej. Nie wykazano istotności statystycznych. U chorych z aktywną postacią M odnotowano istotnie statystycznie (p=0,04) mniejsze stężenie INF-γ w porównaniu ze stężeniem w grupie M nieaktywnej. Podobnie w grupie chorych na M + APP i całej grupie chorych na twardzinę skórną (LS) stężenie INF-γ w surowicy było mniejsze, chociaż nieznamiennie w postaci aktywnej. Jedynie w grupie APP obserwowano większe wartości INF-γ w postaci aktywnej w porównaniu z grupą APP nieaktywną. W całej grupie stwierdzono zależność między stężeniem INF-γ w surowicy a liczbą ognisk w skórze oraz powierzchnią zmian skórnych. Stężenie cytokiny zmniejszało się wraz ze wzrostem liczby ognisk chorobowych. Było najmniejsze, gdy powierzchnia zmian była większa niż 30 cm 2 (p=0,003). Wnioski: W surowicy wszystkich chorych zaobserwowano mniejsze stężenie INF-γ w porównaniu z grupą kontrolną. Ponadto było ono mniejsze w aktywnych postaciach w stosunku do nieaktywnych. Stężenie tej cytokiny w surowicy może stanowić parametr określający nasilenie procesu włóknienia skóry w twardzinie skórnej.