Opis przypadkuPokrzywka cholinergiczna – postępowanie i wybrane aspekty etiopatogenezy - Kowalczyk, Michał J.; Szramka, Beata; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Pokrzywkę cholinergiczną charakteryzuje pojawianie się bąbli, obrzęku i świądu po zwiększeniu się temperatury skóry wskutek np. wysiłku fizycznego. W pracy przedstawiono przypadek 25-letniego mężczyzny, u którego po skutecznym leczeniu objawów nastąpił nawrót choroby. Jego kilkuletnie doświadczenie w walce z chorobą umożliwiło opracowanie wielu dodatkowych rad dla lekarzy i pacjentów, które pozwalają znacznie zredukować uciążliwość choroby. Zwraca się uwagę na synergiczne działanie leków blokujących receptory histaminy H1 i H2, występowanie cykli sezonowych i dobowych oraz przede wszystkim wiele zachowań, które pomagają zmniejszyć siłę i częstotliwość wysiewów, takich jak noszenie odpowiedniej odzieży. Przedstawiono także najnowsze wyniki badań molekularnych dotyczących problematyki pokrzywki cholinergicznej, które sugerują odnalezienie alergenu powodującego degranulację komórek tucznych, obecnego w ludzkim pocie.