Zaburzenia funkcji poznawczych u chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C - Dróżdż, Wiktor; Halota, Waldemar; Palewicz, Elwira; Kozielewicz, Dorota; Dybowska, Dorota; Borkowska, Alina (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2008)
Wstęp: W mózgach pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C (PZW C) stwierdza się obecność wirusa PZW C i cechy jego replikacji. U znaczącego odsetka chorych z PZW C występują dysfunkcje poznawcze. Celem badania była ocena charakterystyki i częstości występowania deficytów poznawczych u pacjentów z PZW C, a także ocena związku cech klinicznych z tymi deficytami. Materiał i metody: Do badania kwalifikowano dorosłych pacjentów ze skompensowaną czynnością wątroby, bez istotnych zaburzeń psychicznych w wywiadzie i w trakcie badania. Grupę kontrolną stanowiły osoby w dobrym stanie zdrowia, dobrze funkcjonujące. Od osób badanych zebrano podstawowe dane demograficzne i kliniczne. Krótka bateria testów neuropsychologicznych składała się z Testu łączenia punktów A i B (ang. Trial Making Test – TMT) oraz testu Stroopa A i B. Wykonanie testów zostało porównane między osobami chorymi na PZW C i osobami z grupy kontrolnej w obrębie grup wiekowych (18–29, 30–39, 40–49 i 50–60 lat). Za istotnie gorsze uznano wykonanie testów powyżej 2 odchyleń standardowych (SD) w porównaniu z grupą kontrolną. Wyniki: W badaniu wzięło udział 239 pacjentów w wieku 18–60 lat oraz 170 osób z grupy kontrolnej w tym samym przedziale wiekowym. Pacjenci z PZW C we wszystkich podgrupach wiekowych wykonywali wszystkie testy neuropsychologiczne znacznie wolniej niż osoby z grupy kontrolnej. Odsetek pacjentów z PZW C, w zależności od parametru, którzy wykazywali istotnie gorsze wykonanie testu (>2 SD), wynosił 21–34%. Nie stwierdzono korelacji między wykonaniem testów neuropsychologicznych a nasileniem zapalenia i włóknienia w badaniu histopatologicznym u pacjentów z PZW C. Wnioski: Znaczące zaburzenia pamięci operacyjnej i funkcji wykonawczych występowały u co najmniej 20% pacjentów ze skompensowaną czynnością wątroby we wszystkich przedziałach wiekowych. Zaburzenia te mogą powodować istotne zakłócenia w funkcjonowaniu chorych.