Rola tamoksyfenu u nosicielek mutacji BRCA1 w chemoprewencji dziedzicznego raka piersi - Jakubowska, Anna; Gronwald, Jacek; Lubiński, Jan; Menkiszak, Janusz; Oszurek, Oleg; Byrski, Tomasz; Huzarski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Występowanie u kobiet mutacji w obrębie genu BRCA1 i/lub BRCA2 związane jest z wysokim ryzykiem zachorowania na raka piersi i/lub jajnika. Badania w grupie nosicielek mutacji BRCA1 i BRCA2 wykazały, że ryzyko zachorowania na raka piersi i/lub jajnika sięga ~80-85 proc. Obserwacje kliniczne wykazujące, że u pacjentek chorych na raka piersi i leczonych tamoksyfenem znacznie rzadziej rozwija się nowotwór w drugiej piersi, aniżeli u pacjentek, które nie przyjmowały tamoksyfenu, silnie przemawiały za tym, że leki antyestrogenowe mogą być użyteczne również w prewencji raka piersi u osób zdrowych. Dalsze badania kliniczne dowiodły, że leki antyestrogenowe, takie jak tamoksyfen mają wpływ na redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi nawet o ok. 50 proc. Późniejsze badania kliniczne dotyczące chemoprewencji raka piersi poprzez zastosowanie leków antyestrogenowych zostały przeprowadzone w grupach pacjentek obciążonych skrajnie wysokim ryzykiem rozwoju tego raka, jak np. nosicielki mutacji BRCA1. W pracy przedstawiono i dokonano krytycznej oceny wyników badań nad zastosowaniem tamoksyfenu w prewencji raka piersi ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu u nosicielek mutacji BRCA1. Wyniki wieloośrodkowego badania przeprowadzonego pod kierunkiem Naroda i wsp. w grupie 593 nosicielek mutacji genu BRCA1 wykazały korzystny wpływ tamoksyfenu na redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi.