Minister planów. Rozmowa z Ewą Kopacz - Michalak, Janusz; Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
– Forsujemy plan A – mówiła minister zdrowia Ewa Kopacz. Czyli: wprowadzamy w życie uchwalone niedawno ustawy zdrowotne. A weto prezydenta? – Mamy plan B. Minister zdrowia do ostatniej chwili nie chciała go jednak ujawnić. Jest przekonana, że rząd przygotował najpełniejszą koncepcję reformy systemu opieki zdrowotnej, jaka do tej pory powstała. I nie rozumie, skąd tyle zaciekłości politycznych oponentów. Rozmowa z Ewą Kopacz.