Krajobraz PO - Solecka, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2008)
Autorka, Małgorzata Solecka, kreśli krajobraz po wecie prezydenta do ustaw zakładających przekształcenia szpitali w spółki. Nie zostanie zatrzymany proces komercjalizacji, zwłaszcza że właściwie do przeprowadzenia przekształceń w wielu miejscach wystarczą partyjne dyrektywy: Platforma Obywatelska rządzi lub współrządzi w 14 z 16 regionów. Prędzej czy później pojawi się kwestia sprzedaży udziałów w szpitalach spółkach, bowiem publiczni właściciele zaczną kiedyś (pod presją sytuacji ekonomicznej spółki albo dla poprawy jej perspektyw) wyzbywać się udziałów. Warto, by wtedy była już spójna wizja systemu opieki zdrowotnej.