W pogoni za zyskiem - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Badania kliniczne to nie tylko działalność naukowa, ale i intratne zajęcie. Wszystko dobrze, jeśli odbywa się to lege artis . Problem w tym, że nie zawsze tak jest, a patologii w zasadzie nie ma kto wykrywać. Teoretycznie powinien to robić inspektor badań klinicznych z ramienia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych. A jak jest naprawdę? Takiego inspektora nie ma! Ostatni odszedł bowiem do firmy farmaceutycznej… Badania nadzorują z ramienia firm tzw. monitorzy, ale ich raporty nie są publikowane. Oni jednak nie wnikają w umowy w trójkącie sponsor-badacz-szpital, a w tym obszarze szpital może sporo stracić.