In vitro pod lupą - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2008)
Ważą się losy zarówno par, które mają problemy z poczęciem dziecka, jak i klinik, które oferują im leczenie. Powołany wiosną tego roku do wypracowania rekomendacji dla rządu zespół bioetyczny pod wodzą Jarosława Gowina zaproponował do wyboru dwie koncepcje – restrykcyjną i pragmatyczną. Według pierwszej każdy zarodek ma prawa takie, jak osoba urodzona. Zdaniem specjalistów w dziedzinie leczenia niepłodności – realizacja tej koncepcji doprowadzi do spadku leczenia niepłodności oraz zamykania działających obecnie klinik. Druga spowoduje dylematy moralne – przede wszystkim u katolików