Artykuł oryginalnyDoświadczenia własne w przeznaczyniowym zamykaniu ubytków przegrody międzyprzedsionkowej po uprzednich zabiegach kardiochirurgicznych - Fiszer, Roland; Szkutnik, Małgorzata; Kusa, Jacek; Białkowski, Jacek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2008)
Wstęp: Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (ASD) stanowi 6–8% wrodzonych wad serca. Wyniki leczenia chirurgicznego są dobre, śmiertelność niska, lecz 1–1,5% chorych wymaga ponownej interwencji z powodu resztkowego przecieku. Materiał i metody: W latach 1996–2008 w ośrodku przeprowadzono 21 zabiegów przezskórnego zamknięcia ASD u chorych po uprzednich zabiegach. Grupa I – 7 chorych po chirurgicznym zamknięciu ASD, grupa II – 14 chorych, u których wykonano zabieg kardiochirurgiczny z powodu innej choroby serca z pozostawieniem komunikacji międzyprzedsionkowej. Wyniki: W grupie I w 6 przypadkach zastosowano zestawy Amplatzer Septal Occluder (ASO) 8–24 mm, u jednej chorej zestaw Amplatzer Cribriform 25 mm. W grupie II najwięcej było korekcji zespołu Fallota lub odtworzenia drogi odpływu z prawej komory – 6 chorych, zabiegów zamknięcia komunikacji międzyprzedsionkowej (fenestracji) po operacji Fontana – 4 chorych. Kolejnych 4 chorych to pojedyncze przypadki: z zespołem Ebsteina po zespoleniu cavo-pulmonarnym, zabiegu przęsłowania tętnic wieńcowych, zamknięciu ubytku międzykomorowego oraz korekcji anatomicznej przełożenia wielkich pni tętniczych. U 12 z 14 chorych zastosowano zestawy ASO o wymiarach 5–30 mm, a w jednym przypadku Star-Flex 33 mm. U jednego chorego po zabiegu Fontana użyto koila IMWCE-5-PDA-3. U wszystkich zabieg ukończono z powodzeniem. W przypadku przecieków prawo-lewych [zamykanie fenestracji, ASD u chorego z zespołem Ebsteina i innego z atrezją tętnicy płucnej (PA) bez ubytku przegrody międzykomorowej (VSD)] uzyskano wzrost saturacji krwi z 77 do 90%. Wnioski: Nieoperacyjne zamknięcie resztkowych przecieków przez przegrodę międzyprzedsionkową po chirurgicznej korekcji i innych zabiegach nie jest trudne technicznie, a wyniki są bardzo dobre.