Niewydolność serca – definicja, etiologia i epidemiologia - Rosiak, Marek; Postuła, Marek (Kardiologia na co Dzień, 2008)
Niewydolność serca (NS) to złożony zespół chorobowy, w którym pacjenci charakteryzują się podmiotowymi i przedmiotowymi objawami NS oraz obiektywnymi dowodami zaburzenia struktury lub funkcji serca w spoczynku. Szacuje się, że w krajach europejskich na NS choruje ponad 15 mln osób. Liczba ta stale rośnie, co spowodowane jest starzeniem się populacji oraz wydłużeniem życia pacjentów po incydentach wieńcowych i skutecznej profilaktyce wtórnej.