Rola pielęgniarki w zapobieganiu zakażeniom w bloku operacyjnym - Książek, Janina; Piotrkowska, Renata; Tatur, Grażyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
W celu zmniejszenia ryzyka zakażeń ran chirurgicznych w sali operacyjnej koniecznością jest przestrzeganie zasad kontroli zakażeń. Pamiętać należy, że zakażenia ran chirurgicznych stanowią duży odsetek wszystkich zakażeń szpitalnych oraz znacznie podnoszą koszty leczenia. Celem badań było zbadanie zależności między stażem pracy, wykształceniem a posiadaną wiedzy z zakresu zapobiegania zakażeniom wewnątrzszpitalnym w bloku operacyjnym. Aby zrealizować cel pracy, wyodrębniono następujące problemy badawcze: 1. Jaki jest poziom wiedzy pielęgniarek operacyjnych na temat zapobiegania zakażeniom wewnątrzszpitalnym w bloku operacyjnym? 2. Czy poziom wiedzy pielęgniarek operacyjnych uzależniony jest od stażu pracy i wykształcenia? Materiał badawczy stanowi 30 pielęgniarek operacyjnych z różnym stażem pracy, wykształceniem średnim medycznym bądź z ukończonym studium medycznym oraz kursem kwalifikacyjnym, który odbyły wszystkie respondentki. W pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz metodą statystyczną. Do obliczenia badań wykorzystano test t-Studenta. Uzyskane wyniki wykazały, że rodzaj wykształcenia, jak również staż pracy nie wpływają istotnie na poziom wiedzy pielęgniarek z zakresu zapobiegania zakażeniom w bloku operacyjnym. Pomimo że pielęgniarki operacyjne, jak wynika z przeprowadzonych ankiet, mają wysoki poziom wiedzy z zakresu zapobiegania zakażeniom wewnątrzszpitalnym w bloku operacyjnym, to nie można stwierdzić, że wszystkie pielęgniarki są przygotowane do pełnienia funkcji lidera w zapobieganiu zakażeniom. Ponieważ na podstawie tylko jednego bloku operacyjnego oraz pielęgniarek w nim pracujących, nie możemy stwierdzić, że wiedza wszystkich pielęgniarek jest wystarczająco wysoka, aby mogły one pełnić funkcję lidera w tej dziedzinie.