Nie szkodzić (Menedżer Zdrowia, 2008)
W europejskich szpitalach średnio co 10. pacjent doznaje szkody w wyniku złej organizacji pracy, błędów medycznych czy zaniechań. Co ważne, doznaje szkody, której można by uniknąć. Co pięć dni na 30-łóżkowym oddziale dochodzi do jednego poważnego zdarzenia niepożądanego. W Polsce nikt tych zjawisk nie bada. A co za tym idzie, nie ma spójnego programu, jak minimalizować ryzyko. Warto przeczytać, jak zrobiono to w Holandii.