KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHOcena przydatności TachoCombu podczas operacji pomostowania tętnic wieńcowych - Krejca, Michał; Białek, Krzysztof; Krzych, Łukasz; Guc, Michał; Szmagała, Przemysław; Guzy, Michał; Shrestha, Rajesh Bahadur; Bolkowski, Maciej; Bochenek, Krystyna; Bochenek, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Około 2–6% zabiegów pomostowania tętnic wieńcowych z użyciem krążenia pozaustrojowego wymaga reoperacji z powodu krwawienia. Loża po pobranej tętnicy piersiowej wewnętrznej jest jednym z najczęstszych źródeł krwawienia. Cel: Celem pracy była ocena wpływu zastosowania gąbki kolagenowej pokrytej elementami kleju fibrynowego – TachoComb na ilość płynu drenowanego po operacji, czas hospitalizacji pacjenta oraz liczbę reoperacji z powodu krwawienia. Materiał i metody: Analizą objęto 105 chorych operowanych w latach 2006–2007, u których wykonano pomostowanie tętnic wieńcowych z użyciem krążenia pozaustrojowego z wykorzystaniem tętnicy piersiowej wewnętrznej. U 55 chorych zastosowano tradycyjną hemostazę, natomiast u 50 chorych dodatkowo użyto TachoCombu do zabezpieczenia loży po tętnicy piersiowej wewnętrznej. Wyniki: Zastosowanie TachoCombu znamiennie skróciło czas pobytu chorych w szpitalu: 8,86±3,05 vs 7,13±1,96 doby (p<0,0001) oraz przyczyniło się do zmniejszenia ilości płynu drenowanego po operacji. Średnia ilość całkowitego drenażu wyniosła ok. 873,4±279,5 ml w grupie z TachoCombem, natomiast w grupie bez gąbki 1240,2±499,6 ml (p<0,0001). Nie odnotowano natomiast znamiennej różnicy w liczbie przetoczeń krwi i preparatów krwiopochodnych w obu grupach, choć uwidocznił się trend do większego zużycia w grupie bez TachoCombu. W żadnej z badanych grup nie było konieczności reoperacji z powodu krwawienia. Wnioski: Zastosowanie TachoCombu istotnie zmniejsza ilość płynu drenowanego po operacji oraz skraca czas hospitalizacji.