KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHOdległa psychologiczna ocena pacjentów operowanych z powodu wad wrodzonych serca - Siudalska, Hanna; Różański, Jacek; Kuśmierczyk, Mariusz; Leszczyńska, Kinga; Zieliński, Dariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Cel pracy: Wyniki chirurgicznego leczenia wrodzonych wad serca powinny być oceniane nie tylko na podstawie badań medycznych i przeżywalności chorych, ale również na podstawie samooceny jakości życia pacjentów. Celem pracy jest ocena psychologicznych wskaźników jakości życia, satysfakcji z życia oraz stopnia akceptacji choroby w odległych obserwacjach po korekcji operacyjnej wrodzonych anomalii serca. Materiał i metody: W latach 1990–1995 w I Klinice Kardiochirurgii Instytutu Kardiologii w Warszawie wykonano korekcję operacyjną wad wrodzonych serca u 1060 chorych. Do badań psychologicznych wybrano losowo 680 pacjentów. Do tych chorych zostały wysłane kwestionariusze: NHP – Nottingham Health Profile, polska wersja opracowana przez K. Wrześniewskiego i oceniająca jakość życia (ang. Quality of Life, QoL), test Akceptacji choroby – AIS (ang. Acceptance of Illnes), Satysfakcji z życia – SWLS (ang. Satisfaction with Life Scale). 269 chorych wypełniło i odesłało kwestionariusze. Pacjentów podzielono na trzy grupy wiekowe. Wyniki analizowano niezależnie w grupie kobiet i mężczyzn, a następnie porównano między grupami. Wyniki: Średni wiek wszystkich pacjentów wyniósł 40,1±15,3 roku, kobiet 43,3±15,9 roku, mężczyzn 35,6±13,1 roku, p<0,0001. Pacjenci po operacji wady wrodzonej serca wykazują dobrą QoL w porównaniu z wynikami ogólnej populacji (400–600 pkt w 600-stopniowej skali NHP). Mężczyźni w średnim i starszym wieku mają nieco lepszą QoL w porównaniu z grupą kobiet, ale różnice nie są istotne statystycznie. Badane wskaźniki psychologiczne nie zmieniają się u mężczyzn wraz z wiekiem. U kobiet samoocena satysfakcji i jakości życia zmniejsza się z wiekiem, a stopień akceptacji choroby się nie zmienia. Wnioski: Kobiety wymagają wsparcia psychologicznego nawet wiele lat po operacji wady wrodzonej serca, ponieważ jakość ich życia i satysfakcja z życia stopniowo maleje z wiekiem.