PRAWO I ETYKA W MEDYCYNIEPrawne konsekwencje związane z ujawnieniem dokumentacji medycznej osobom nieuprawnionym - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Cywiński, Jarosław; Dziki, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Obowiązek prowadzenia dokumentacji medycznej pacjenta nakładają na zakłady opieki zdrowotnej, lekarzy, pielęgniarki i położne przepisy zawarte w ustawach. Informacje zawarte w dokumentacji medycznej są danymi poufnymi i muszą być tak zabezpieczone, aby nie dostały się w niepowołane ręce. Obowiązek ochrony danych osobowych zawartych w dokumentacji medycznej nakłada na zakłady opieki zdrowotnej szereg aktów prawnych. Osoba dopuszczająca się ujawnienia danych o stanie zdrowia pacjenta podlega sankcjom karnym. Niniejszy artykuł przedstawia prawno-karne aspekty związane z udostępnianiem dokumentacji medycznej osobie nieupoważnionej.