KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHPrzezcewnikowe implantacje zastawek w objawowej stenozie aortalnej u chorych niebędących kandydatami do leczenia operacyjnego – wspólne zabiegi kardiologów i kardiochirurgów - Wilczek, Krzysztof; Chodór, Piotr; Przybylski, Roman; Niklewski, Tomasz; Kusa, Jacek; Głowacki, Jan; Krasoń, Marcin; Nadziakiewicz, Paweł; Gąsior, Mariusz; Kalarus, Zbigniew; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Autorzy artykułu przedstawiają aktualny stan wiedzy dotyczącej przezcewnikowych technik implantacji zastawki aortalnej u chorych starszych z wysokim ryzykiem standardowego leczenia kardiochirurgicznego. Szczegółowo przedyskutowano wskazania i przeciwwskazania do tej nowej metody leczenia, która – zapoczątkowana przez A. Cribiera we Francji prawie 7 lat temu – wciąż się rozwija i wypełnia rosnące, jak się wydaje, zapotrzebowanie na tego typu zabiegi. Opisano szczegółowo technikę z dostępu przez tętnicę udową i przez koniuszek serca. Przedyskutowano przydatność najważniejszych diagnostycznych narzędzi obrazowania w ocenie przedoperacyjnej i śródzabiegowej u leczonych chorych. Autorzy załączają też najnowsze doniesienie na temat pierwszych udanych zabiegów przezcewnikowych w implantacjach zastawki aortalnej w Polsce metodą z dostępu przez odsłonięty koniuszek serca.