DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMTętniak zatoki Valsalvy przebiegający pod postacią ostrego zespołu wieńcowego - Perek, Bartłomiej; Paluszkiewicz, Lech; Popławski, Dariusz; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Przedstawiamy przypadek 54-letniego chorego leczonego skutecznie z powodu tętniaka lewej zatoki Valsalvy, który został wcześniej przyjęty na oddział kardiologiczny szpitala rejonowego z powodu ostrego zespołu wieńcowego z uniesieniem odcinka ST. W koronarografii stwierdzono obecność tętniaka zatoki Valsalvy i pacjenta natychmiast przekazano na oddział kardiochirurgiczny. Podczas operacji wykonanej w krążeniu pozaustrojowym wrota tętniaka zostały zaszyte szwem wzmocnionym łatkami filcowymi. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany i chorego w 6. dobie po zabiegu wypisano z oddziału. Kontrolne badanie echokardiograficzne w obserwacji odległej nie wykazało żadnych nieprawidłowości.