WADY WRODZONEUsunięcie niestabilnego okludera Amplatzera i chirurgiczne zamknięcie ASD u 10-letniej pacjentki – opis przypadku - Wieteska, Jacek; Karolczak, Maciej; Werner, Bożena; Godlewski, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
10-letnią pacjentkę przyjęto do II Katedry i Kliniki Kardiochirurgii WUM w celu usunięcia niestabilnego, częściowo przemieszczonego do prawego przedsionka okludera Amplatzera. Operację w krążeniu pozaustrojowym wykonano w 15. dobie po założeniu implantu Amplatzera. W trakcie niepowikłanego zabiegu usunięto przemieszczony dysk Amplatzera, a ubytek międzyprzedsionkowy zamknięto szwem ciągłym. Śródoperacyjna kontrola echokardiograficzna potwierdziła szczelność przegrody. Niestabilność zapinki Amplatzera wymaga szybkiej interwencji chirurgicznej ze względu na możliwość jego migracji do układu płucnego lub do tętnic krążenia systemowego. Autorzy podkreślają, iż pomimo 2 tygodni, które upłynęły od implantacji okludera, jego chirurgiczne usunięcie nie sprawiało trudności.