BADANIA KLINICZNE I DOŚWIADCZALNE W CHOROBACH SERCA, PŁUC I NACZYŃZależność pierwotnej dysfunkcji przeszczepu od czasu niedokrwienia w eksperymentalnym modelu przeszczepu płuca - Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Wójcik, Janusz; Alchimowicz, Jacek; Kozak, Anna; Bielewicz, Michał; Witkowska, Dominika; Wojtyś, Małgorzata; Pankowski, Juliusz; Skrzydlewska, Elżbieta; Droździk, Marek; Grodzki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Cel pracy: Ocena nasilenia pierwotnej dysfunkcji przeszczepu (PDP) w zależności od czasu całkowitego niedokrwienia z podawaniem lub bez podawania kolchicyny. Materiał i metody: Wykonano izogeniczne ortotopowe przeszczepy lewego płuca pomiędzy samcami szczurów rasy Wistar po całkowitym czasie niedokrwienia wynoszącym 12 lub 18 godz. w temperaturze 4°C. Biorcy nie otrzymywali żadnych leków (grupa A) lub podawano im kolchicynę w dawce 600 µg/kg i.p. godzinę przed przeszczepem i 12 godz. po pierwszej dawce (grupa B). 24 godz. po przeszczepie zaciskano oskrzele główne prawe oraz prawą gałąź tętnicy płucnej w celu oceny wymiany gazowej graftu (PaO2). Następnie wycinano przeszczepione płuco w celu oceny obrzęku, obliczając iloraz masy przeszczepu przed wysuszeniem i po wysuszeniu (ang. wet/dry ratio), oceny aktywności mieloperoksydazy – miary nacieku neutrofilowego (MPO) oraz oceny histologicznej. W analizie statystycznej zastosowano test t-Studenta. Wartości podano jako średnią arytmetyczną ± odchylenie standardowe. Wyniki: Wartości PaO2 były niskie we wszystkich grupach, a różnice nieistotne statystycznie (p>0,05). Obrzęk graftu po 18 godz. całkowitego niedokrwienia w grupie A ilustruje iloraz 1,86±0,32 w porównaniu z 5,70±1,53 po 12 godz. niedokrwienia p=0,007. W grupie B po 18 godz. niedokrwienia 3,93±0,66 vs 5,40±1,49, po 12 godz. p=0,049. Aktywność MPO w grupie A po 18 godz. wyniosła 5,87±1,76 vs 8,96±1,86 µM/mg, po 12 godz. p=0,53. W grupie B po 18 godz. 8,10±3,34 vs 11,26±4,03 µM/mg, po 12 godz. p=0,22. Histologicznie grafty z grupy B wykazywały mniejsze nacieczenie w porównaniu z grupą A. Wnioski: Przeszczepione płuco wykazuje mniejszy obrzęk po 18-godzinnym okresie całkowitego niedokrwienia w porównaniu z okresem 12-godzinnym. Kolchicyna nie ma właściwości leczniczych w pierwotnej niewydolności przeszczepu płuca.