Padaczka a otępienie - Siemianowski, Cezary (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Od wielu lat wpływ napadów padaczkowych oraz leków stosowanych w leczeniu padaczki na zaburzenia pamięci i otępienie budzą duże zainteresowanie zarówno pacjentów, jak i lekarzy. Artykuł stanowi przegląd zarówno prezentowanych obecnie poglądów, jak i wyników wieloletnich badań tego zagadnienia. Poruszono również problem występowania napadów padaczkowych u chorych z otępieniem o różnej etiologii oraz strategię postępowania w takich przypadkach.