Rodzinne i nabyte porażenie okresowe. Omówienie przypadku tyreotoksycznego porażenia okresowego - Michałowska, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Porażenie okresowe (PO) jest rzadko występującym, uwarunkowanym rodzinnie lub nabytym schorzeniem poddającym się leczeniu, polegającym na przejściowym osłabieniu siły mięśniowej z towarzyszącymi zaburzeniami stężenia potasu w surowicy. W artykule przedstawiono przegląd różnych postaci PO i omówiono przypadek tyreotoksycznego PO.