Bezpieczeństwo zakrzepowo-zatorowe przezskórnej terapii hormonalnej - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Artykuł jest przeglądem aktualnych doniesień – najnowszego piśmiennictwa, badań własnych – na temat wpływu przezskórnej terapii hormonalnej (HT) okresu menopauzy na ryzyko zakrzepowo-zatorowe u kobiet. Dostępne dane wyraźnie świadczą o tym, że ten typ hormonoterapii cechuje wysoki stopień bezpieczeństwa zakrzepowo-zatorowego, nawet wówczas, gdy HT jest stosowana u kobiet obciążonych czynnikami ryzyka powikłań zakrzepowo-zatorowych.