Zespoły bólowe kręgosłupa - Morton, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Zespoły bólowe kręgosłupa są obecnie jedną z najczęstszych przypadłości człowieka. Uważa się, że współczynnik zachorowalności jest wyższy niż w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Istnieje wiele przyczyn tych dolegliwości, ale na pierwszy plan wysuwają się zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze, prowadzące do podrażnienia zakończeń nerwowych struktur kręgosłupa. Dodatkowe uwarunkowania, takie jak sytuacja socjoekonomiczna i psychologiczna pacjenta, poziom jego wykształcenia oraz stopień aktywności, powodują, że pewne wzorce chorobowe mogą ulec utrwaleniu. Dlatego podejście do leczenia zespołów bólowych kręgosłupa powinno być interdyscyplinarne, oparte na współpracy lekarzy i terapeutów różnych specjalności. Zawsze jednak należy pamiętać o dokładnym zbadaniu pacjenta i wykluczeniu przyczyn dolegliwości niezwiązanych bezpośrednio z patologią kręgosłupa.