Współpraca z pacjentem w leczeniu przewlekłych schorzeń układu oddechowego - Cofta, Szczepan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Współpraca między pacjentem a personelem medycznym oraz stosowanie się do zaleceń jest istotnym wyzwaniem w leczeniu przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Dotyczy nie tylko stosowania się do zaleceń związanych ze stosowaniem leków, lecz wszystkich wymiarów zaleceń medycznych. Ustalono, że istnieją różne przyczyny poważnych uchybień w tym względzie. W artykule podjęto próbę ich charakteryzacji. Metodami poprawiającymi stosowanie się do zaleceń są: edukacja pacjenta, opieka partnerska, rzadsze dawkowanie oraz proste schematy leczenia. Potwierdzone trudności w stosowaniu się do zaleceń w astmie oraz przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc – jak i innych schorzeniach – mogą być zredukowane przy efektywnej relacji lekarza i pacjenta.