Przegląd znaczenia czynników prognostycznych wpływających na podjęcie decyzji o obustronnym usunięciu jajników podczas histerektomii wykonywanej z przyczyn nieonkologicznych - Olejek, Anita; Cieślak-Steć, Małgorzata; Waksmański, Bogdan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Histerektomia jest najczęstszą niepołożniczą procedurą zabiegową wykonywaną u kobiet w wieku rozrodczym i okołomenopauzalnym. Usunięcie bądź pozostawienie jajników podczas histerektomii to problem w dalszym ciągu bardzo kontrowersyjny. Decyzja dotycząca rozległości zabiegu jest ułatwiona przy współistniejącej patologii jajników. Rozważając zakres operacji ginekologicznej, należy wziąć pod uwagę nie tylko aspekt medyczny, ale także jakość życia po zabiegu oraz życzenie pacjentki. W pracy omówiono liczne czynniki prognostyczne mające istotne znaczenie w podjęciu decyzji co do jednoczesnego usunięcia przydatków. Przedstawiono także ujemne strony przedwczesnej kastracji chirurgicznej związanej z usunięciem przydatków podczas operacji macicy z powodu zmian łagodnych