Operacje ginekologiczne u kobiet powyżej 70. roku życia - Borsuk, Anna; Skręt-Magierło, Joanna; Kluz, Tomasz; Skręt, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Cel pracy: Zestawienie danych dotyczących operacji ginekologicznych i okresu okołooperacyjnego w grupie kobiet powyżej 70. roku życia. Materiał i metody: Prospektywnym badaniem objęto grupę 326 pacjentek operowanych na Klinicznym Oddziale Ginekologii i Położnictwa w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Rzeszowie od maja do sierpnia 2008 r. Z grupy tej wyodrębniono 30 kobiet powyżej 70. roku życia wstępnie zakwalifikowanych do operacji. Przeanalizowano wskazania do operacji, schorzenia ogólnoustrojowe, okres przedoperacyjny, badania dodatkowe, konsultacje specjalistyczne oraz dane dotyczące okresu okołooperacyjnego. Wyniki: U 8 z 30 wstępnie zakwalifikowanych do zabiegu chirurgicznego kobiet odstąpiono od leczenia operacyjnego. W badanej grupie najczęstszymi wskazaniami do operacji były: rak endometrium, jajnika, sromu i zaburzenia statyki narządów płciowych. Najczęstsze zabiegi operacyjne to usunięcie macicy z przydatkami, staging w raku jajnika i korekcja zaburzeń statyki narządu płciowego. Najczęstsze schorzenia ogólnoustrojowe to: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca i żylaki kończyn dolnych. Oczekiwanie na operację trwało najczęściej 8 lub więcej dni. Większość kobiet zakwalifikowano do III klasy ryzyka wg ASA (American Society of Anesthesiologists). Hospitalizacja pooperacyjna trwała przeważnie od 5 do 6 dni. Spadek hemoglobiny u większości pacjentek wynosił 1 g%. Wnioski: Zaawansowany wiek pacjentek jest wyzwaniem dla operatora. Dobór operacji i leczenia musi być indywidualny.