Wpływ menopauzy na strukturę i procesy fizjologiczne skóry - Pełka, Marcin; Broniarczyk-Dyła, Grażyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Menopauza jest powszechnym, naturalnym zjawiskiem zanikania funkcji jajników, pojawiającym się u kobiet ok. 50. roku życia. W organizmie zachodzą wówczas liczne, złożone procesy zależne od zmniejszonego stężenia estrogenów. Obserwuje się m.in. zaburzenia ze strony układu krążenia (postępująca choroba niedokrwienna mięśnia sercowego), kostnego (osteoporoza) oraz moczowo-płciowego (nietrzymanie moczu, osłabienie popędu płciowego). Wyraźnie zmniejsza się wydolność fizyczna organizmu i pogarsza się jakość życia. Menopauza w istotny sposób wpływa także na wygląd zewnętrzny kobiety. Obserwowana w jej trakcie postępująca atrofia naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej doprowadza do starzenia się skóry. Zaczynają dominować procesy zaniku tkanek strukturalnych, nasilają się zmiany zwyrodnieniowe. Pojawiają się przebarwienia i zmarszczki. Zwiększa się również przeznaskórkowa utrata wody, co przesądza o suchości skóry. Ponadto obserwuje się zwiększenie liczby teleangiektazji oraz przerzedzenie włosów, z tendencją do siwienia.