Olbrzymi czerniak sromu u 89-letniej chorej – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Gottwald, Leszek; Korczyński, Jerzy; Wójcik-Krowiranda, Katarzyna; Jakubik, Jarosław; Góra, Ewa; Bieńkiewicz, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Czerniak sromu stanowi ok. 5% nowotworów złośliwych zlokalizowanych w tym miejscu. W większości przypadków towarzyszy mu złe rokowanie co do wyleczenia chorych. Wśród czynników rokowniczych podstawowe znaczenie mają wielkość guza pierwotnego, głębokość jego naciekania i stan regionalnych węzłów chłonnych. W pracy przedstawiono przypadek 89-letniej chorej z olbrzymim, rosnącym egzofitycznie czerniakiem sromu, rozpoznanym przed 2 laty i z powodu zaniedbania przez chorą nieleczonym. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tego rzadkiego nowotworu sromu.