Trądzik pospolity w praktyce lekarza ginekologa - Sobstyl, Małgorzata; Robak-Chołubek, Dorota; Tkaczuk-Włach, Joanna; Wojnowska, Dorota; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najczęstszych chorób skóry kierujących pacjentki do ginekologa. Objawy zwykle pojawiają się w okresie dojrzewania, co wiąże się ze wzrostem stężenia androgenów pochodzenia zarówno nadnerczowego, jak i jajnikowego. Nastolatki cierpiące już w młodym wieku z powodu poważnych objawów trądziku należą do grupy ryzyka rozwoju ciężkich postaci choroby i zmian bliznowatych w późniejszych okresach życia. Wzmożona czynność gruczołów łojowych pobudzanych przez androgeny ma podstawowe znaczenie w etiologii tej choroby. Leczenie trądziku jest uzależnione od postaci klinicznej i stopnia zaawansowania. Mamy do dyspozycji liczne preparaty o działaniu miejscowym i ogólnym. Szczególne miejsce zajmują leki hormonalne, a wśród nich doustne tabletki antykoncepcyjne stosowane często w połączeniu z leczeniem miejscowym lub antybiotykami podawanymi doustnie.