Zastosowanie radioterapii u chorych ze stymulatorem serca Część I. Budowa i zastosowanie stymulatorów serca - Ziółkowska, Ewa; Wiśniewski, Tomasz; Zarzycka, Małgorzata; Meller, Aleksandra; Woźniak-Wiśniewska, Anita (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W ciągu ostatnich lat obserwuje się wzrost zachorowalności na choroby serca i tym samym rośnie liczba pacjentów, którzy wymagają wszczepienia stymulatorów (ang. implantable cardiac pacemakers – ICPs) i implantowanych kardiowerterów-defibrylatorów (ang. implantable cardioverter-defibrillators – ICDs). Głównymi wskazaniami do wszczepienia stymulatora są: bradykardia i jej objawy w postaci omdlenia, stanu przedomdleniowego lub bloki przedsionkowo-komorowe. Działanie przyspieszacza liniowego może powodować uszkodzenie stymulatora na skutek działania promieniowania jonizującego lub elektromagnetycznego. Obecnie stosuje się nowoczesne stymulatory, które zawierają zespół półprzewodników o wysokiej wrażliwości na promieniowanie jonizujące. Mimo dużej wiedzy na temat budowy stymulatorów i ich pracy, nadal konieczne są środki ostrożności, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zaburzeń rytmu u chorych z ICP i ICD podczas radioterapii. Celem pracy jest zapoznanie lekarzy onkologów z budową i pracą stymulatorów serca oraz przedstawienie warunków bezpiecznego stosowania promieniowania jonizującego u pacjentów onkologicznych poddanych radioterapii.