Efekt radioterapii u chorego na ziarniniaka Wegenera – opis przypadku - Ziółkowska, Ewa; Pietrusińska, Elżbieta; Biedka, Marta; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Ziarniniak Wegenera jest chorobą autoimmunologiczną, w której dochodzi do systemowej martwicy małych i średnich naczyń z towarzyszącym tworzeniem się ziarniniaków. Szczyt zachorowań przypada na 25.–50. rok życia, ale może występować w każdym wieku, w tym także u dzieci. Choroba lokalizuje się w górnych oraz dolnych drogach oddechowych, a także w nerkach. Pojawia się również w skórze, ścięgnach, sercu, śledzionie, układzie nerwowym i gałkach ocznych. Początkowo objawy są słabo wyrażone i charakteryzują się wysoką temperaturą, spadkiem masy ciała, bólami stawów i mięśni. Połączenie leczenia chemicznego z kortykosteroidami ma wartość prognostyczną i wpływa na czas przeżycia chorych. Celem pracy jest przedstawienie pacjenta z ziarniniakiem Wegenera i zaprezentowanie postępowania terapeutycznego ze szczególnym uwzględnieniem roli radioterapii.