Analiza nawrotów u dzieci z ostrą białaczką limfoblastyczną - Badowska, Wanda (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Spośród schorzeń nowotworowych występujących do 18. roku życia najczęstszą chorobą są ostre białaczki, stanowią one 30–35% wszystkich nowotworów u dzieci. Cel pracy: Analiza niepowodzeń leczenia u dzieci z ostrą białaczką limfoblastyczną (ang. acute lymphoblastic leukemia – ALL) diagnozowanych i leczonych w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie w latach 1991–2007. Materiał i metody: Badaniem objęto 113 dzieci (61 chłopców, 52 dziewczynki) w wieku 1,1–17,8 roku, mediana 5,5 roku, które były diagnozowane i leczone zgodnie z protokołami przyjętymi w odpowiednich okresach przez Polską Grupę Pediatryczną ds. Leczenia Białaczek i Chłoniaków. Przeprowadzono analizę niepowodzeń terapii. Wyniki: Do czasu zakończenia badania u 24 (21%) dzieci odnotowano niekorzystne zdarzenia, w tym: 15 (13%) przypadków stanowiły wznowy (2 dziewczynki i 13 chłopców), u 5 doszło do wczesnych powikłań zakończonych zgonem, u 3 doszło do powikłań późnych i zgonu, a w jednym przypadku rodzice przerwali leczenie dziecka przed etapem konsolidacji remisji. Niepowodzenia leczenia znamiennie częściej dotyczyły chłopców (ryzyko względne RR=4,6, 95% CI 1,72–12,5, p=0,003), głównie z powodu nawrotów oraz powikłań infekcyjnych. W całej grupie 113 dzieci prawdopodobieństwo przeżycia wyniosło pOS=0,74±0,05, prawdopodobieństwo przeżycia wolnego od zdarzeń pEFS=0,72±0,05 oraz prawdopodobieństwa przeżycia wolnego od nawrotu pRFS=0,81±0,05. Prawdopodobieństwo przeżycia w grupie dzieci ze wznową ALL wyniosło 0,14±0,09 (w 15-letniej obserwacji ośrodka). Wnioski: Najczęstszą przyczyną niepowodzeń leczenia w ostrej białaczce limfoblastycznej u dzieci jest wznowa choroby. Pomimo bardzo dobrych wyników terapii u dzieci z ALL de novo, efekty terapii dzieci z nawrotami w ośrodku olsztyńskim w porównaniu z wynikami międzynarodowymi były niezadowalające.