Zachorowalność na nowotwory złośliwe w Krakowie w latach 2004–2006 - Rachtan, Jadwiga; Sokołowski, Andrzej; Geleta, Małgorzata; Molong, Łucja; Widawska, Anna; Żmurko, Renata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Publikacja przedstawia dane o zachorowalności na nowotwory złośliwe w Krakowie w latach 2004–2006. Porównano również zachorowalność na najczęstsze nowotwory złośliwe u obu płci w latach 1994–1996 i 2004–2006. Źródłem informacji o zachorowaniach były karty zgłoszenia nowotworu złośliwego przesyłane do Małopolskiego Rejestru Nowotworów. Na podstawie dostępnych danych obliczono przeciętną roczną liczbę zachorowań, surowe i standaryzowane względem wieku współczynniki zachorowalności. W latach 2004–2006 w Krakowie zarejestrowano 9626 nowych zachorowań na nowotwory złośliwe, w tym 4492 u mężczyzn i 5134 u kobiet. Przeciętna roczna liczba zachorowań u mężczyzn wynosiła 1497, a u kobiet 1711. Standaryzowany względem wieku współczynnik zachorowalności na nowotwory złośliwe ogółem wynosił u mężczyzn 278,3/100 tys., a u kobiet 236,4/100 tys. Odsetek rozpoznań potwierdzonych badaniem histopatologicznym wynosił u mężczyzn 80,2%, a u kobiet 81,4%. Porównanie zachorowalności na najczęstsze nowotwory złośliwe u mężczyzn w latach 1994–1996 i 2004–2006 wykazało istotny wzrost zachorowalności w odniesieniu do nowotworów złośliwych jelita grubego (25,6/100 tys. vs 33,9/100 tys., p=0,0435) i gruczołu krokowego (16,4/100 tys. vs 33,2/100 tys., p=0,0000), natomiast istotny spadek zachorowalności w przypadku nowotworów złośliwych płuca (68,5/100 tys. vs 56,4/100 tys., p=0,0422) i żołądka (22,1/100 tys. vs 13,2/100 tys., p=0,0050). W porównywanych okresach nastąpiła istotna poprawa odsetka rozpoznań nowotworów złośliwych potwierdzonych badaniem histopatologicznym.