Poczucie koherencji a style radzenia sobie u osób z wyłonioną kolostomią z powodu raka jelita grubego - Kurowska, Krystyna; Bartoszek, Magdalena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Czynnikiem wpływającym na umiejętność radzenia sobie ze stresem jest poczucie koherencji (ang. sense of coherence – SOC). Celem pracy było zbadanie poziomu poczucia koherencji oraz różnych stylów radzenia sobie w życiu u osób z kolostomią wyłonioną z powodu raka jelita grubego. Podczas okresowych spotkań Polskiego Towarzystwa Opieki Nad Chorymi ze Stomią (POL-ILKO) w Szpitalu Wojewódzkim w Bydgoszczy przebadano 47 osób. Poczucie koherencji oceniano za pomocą kwestionariusza SOC-29, a pomiar radzenia sobie w sytuacjach stresowych kwestionariuszem CISS. W wyniku badań ustalono, że na poczucie koherencji i na wybór stylu radzenia sobie w chorobie wpływają: warunki mieszkaniowe, kontakty społeczne, role i funkcje pełnione w rodzinie. Osoby charakteryzujące się wyższym stopniem zrozumienia i SOC ogólnego rzadziej stosowały styl zadaniowy i emocjonalny.