Artykuł oryginalnyUdział wybranych chemokin i receptorów dla chemokin w patogenezie choroby Duhringa - Erkiert-Polguj, Anna; Żebrowska, Agnieszka; Wągrowska-Danilewicz, Małgorzata; Danilewicz, Marian; Pawliczak, Rafał; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Opryszczkowate zapalenie skóry (ang. dermatitis herpetiformis – DH) jest przewlekłą chorobą pęcherzową przebiegającą z silnym świądem. W obrębie nacieku zapalnego obserwuje się obecność głównie neutrofili. Chemoatraktantami w stosunku do komórek nacieku zapalnego są chemokiny, dlatego też rozważany jest ich udział w patogenezie tej choroby. Cel: Celem pracy była ocena ekspresji wybranych chemokin i receptorów w skórze ze zmian oraz ze skóry pozornie zdrowej u osób chorych na DH za pomocą metody immunohistochemicznej. Określono ponadto stężenie tych samych cytokin w surowicy metodą ELISA. Wyniki: Wyniki badań wykazały ekspresję eotaksyny, TARC, CCR-1, CXCR-1 i CXCR-2 w naskórku i komórkach nacieku zapalnego w skórze pobranej ze zmian chorobowych od pacjentów. Obserwowano również ekspresję powyższych chemokin i receptorów w skórze pozornie niezmienionej, ale o mniejszym nasileniu. W wycinkach od osób chorych nie notowano natomiast ekspresji MCP-1. Ekspresji badanych białek nie obserwowano w skórze osób zdrowych. Wnioski: Wyniki badań wskazują na rolę chemokin w aktywacji i rekrutacji leukocytów i powstawaniu zmian chorobowych w DH.