Artykuł oryginalnyPrzydatność kapilaroskopii do oceny zmian naczyniowych o charakterze angiogenezy w łuszczycy - Bartosińska, Joanna; Chodorowska, Grażyna; Krasowska, Dorota; Juszkiewicz-Borowiec, Maria; Chodorowski, Jakub; Wawrzycki, Bartłomiej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Kapilaroskopia jest nieinwazyjną, dobrze tolerowaną przez pacjenta, powtarzalną metodą diagnostyczną pozwalającą na przyżyciową ocenę naczyń odżywczych mikrokrążenia. W trakcie badania kapilaroskopowego można uwidocznić ilościowe i jakościowe nieprawidłowości naczyniowe wynikające z zaburzenia angiogenezy. Przewlekłą, zapalną chorobą skóry w patogenezie, w której istotną rolę odgrywa neowaskularyzacja, jest łuszczyca. Zmiany naczyniowe są jednym z najważniejszych zjawisk obserwowanych w powstawaniu wykwitów łuszczycowych. Cel: Celem pracy była kapilaroskopowa ocena zmian w mikrokrążeniu u pacjentów z rozpoznaną łuszczycą ze zwróceniem szczególnej uwagi na nieprawidłowości mogące wynikać z zaburzeń angiogenezy. Materiał i metody: Badaniami objęto 111 dorosłych pacjentów (17 kobiet i 94 mężczyzn) w wieku 18–69 lat, z rozpoznaną łuszczycą, u których zaostrzenie choroby wystąpiło 2–8 tyg. wcześniej. Grupę kontrolną stanowiło 30 zdrowych osób. Przeprowadzono ocenę kapilaroskopową wału paznokciowego palców II–V obu rąk. Wyniki: Stwierdzono istotne statystycznie różnice w występowaniu pętli poskręcanych u pacjentów z łuszczycą i w grupie kontrolnej (p=0,018). U pacjentów z łuszczycą obserwowano pętle naczyniowe kłębkowate (24,32%), typu „blaszki” (15,32%), w kształcie litery „M” (18,92%), rozgałęzione (10,81%), czego nie spostrzegano w grupie kontrolnej. U 14,41% pacjentów z łuszczycą odnotowano zmniejszoną liczbę pętli naczyniowych wałów paznokciowych palców rąk, czego nie stwierdzono w grupie kontrolnej. Wnioski: U chorych z łuszczycą odnotowano zaburzenia mikrokrążenia skóry wyrażone zmienionym obrazem kapilaroskopowym w porównaniu z osobami zdrowymi. U badanych pacjentów zaobserwowano charakterystyczne zmiany kapilaroskopowe, które mogą wynikać z zaburzeń procesów angiogenezy.