Choroba stłuszczeniowa wątroby - Mikołajczyk, Iwona; Rosołowski, Mariusz; Łukaszyk, Aleksy (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Choroba stłuszczeniowa wątroby jest jedną z częstszych nieprawidłowości tego narządu. Wiąże się z rozpowszechnieniem insulinooporności, otyłości oraz cukrzycy typu 2, jak również obserwuje się jej wyraźny związek z nadużywaniem alkoholu. Nadmiar tłuszczu zwiększa ponadto podatność komórek wątrobowych na szkodliwe oddziaływanie wirusów oraz metabolitów stresu oksydacyjnego. Wyróżnia się alkoholową oraz niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby, często związaną również z niealkoholowym zapaleniem. Mimo różnych czynników etiologicznych schorzenia te przebiegają w podobny sposób i mogą mieć bardzo niekorzystne rokowanie w postaci włóknienia i marskości narządu. W poniższej pracy przedstawiono aktualny pogląd na patofizjologię choroby oraz metody diagnostyczne i lecznicze zgodnie z przyjętymi standardami.