Częstość występowania, objawy, rozpoznawanie i endoskopowe leczenie guzów brodawki Vatera - Winter, Katarzyna; Talar-Wojnarowska, Renata; Pazurek, Marek; Woźniak, Beata; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Wprowadzenie: Guzy brodawki Vatera występują stosunkowo rzadko, mogą mieć charakter zapalny lub nowotworowy, będąc gruczolakami lub częściej gruczolakorakami. Duodenoskopia jest istotnym badaniem w diagnostyce guzów brodawki Vatera, gdyż umożliwia bezpośrednie zobrazowanie zmiany i pobranie wycinków do badania histopatologicznego. Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna (ECPW) przez wprowadzenie protezy do dróg żółciowych odgrywa istotną rolę w leczeniu paliatywnym guzów brodawki Vatera. W ostatnich latach wzrasta także znaczenie metod endoskopowych w leczeniu gruczolaków brodawki Vatera. Cel: Celem niniejszej pracy była analiza częstości występowania, objawów, rozpoznawania i leczenia guzów brodawki Vatera ze szczególnym uwzględnieniem skuteczności metod endoskopowych. Materiał i metody: Dokonano analizy retrospektywnej 1134 badań ECPW i duodenoskopii wykonanych w Klinice Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2003–2007. W obrazie endoskopowym stwierdzono obecność guza brodawki Vatera u 31 chorych (2,7%). U wszystkich tych osób oceniono wiek, płeć, objawy kliniczne, wyniki badań laboratoryjnych, obrazowych oraz histopatologicznych. Wyniki: Spośród 31 analizowanych chorych z guzem brodawki Vatera ostatecznie rozpoznano: u 13 (42%) gruczolakoraka brodawki Vatera, u 9 (29%) gruczolaka, u 3 (9,7%) guza zapalnego w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki, u 2 (6,5%) raka trzustki i u 2 (6,5%) raka dróg żółciowych. Trzynastu pacjentów (42%) zakwalifikowano do zabiegu operacyjnego. Protezowanie dróg żółciowych przeprowadzono u 11 chorych (35,5%). Endoskopową resekcję gruczolaka brodawki za pomocą pętli diatermicznej wykonano u 2 chorych. Obserwacja tych osób trwa kolejno 18 i 24 mies. U 1 chorego uzyskano doszczętność zabiegu endoskopowego. Wnioski: Częstość występowania guzów brodawki Vatera wśród chorych poddanych ECPW jest duża. W ostatnich latach obserwuje się wzrost znaczenia metod endoskopowych w diagnostyce i leczeniu guzów brodawki Vatera zarówno paliatywnym (protezowanie dróg żółciowych), jak i radykalnej resekcji gruczolaków.