Choroba Whipple’a – rzadka przyczyna zespołu złego wchłaniania - Piaścik, Marta; Madejska, Ilona; Bednarczuk, Arkadiusz; Kosmala, Wojciech; Furmanek, Mariusz; Milewski, Janusz; Nasierowska-Guttmejer, Anna; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Obraz kliniczny choroby Whipple’a obejmującej w swoim przebiegu różne narządy i układy może być przyczyną wielu problemów diagnostycznych i w konsekwencji nieskuteczności często długotrwale stosowanego leczenia. Dolegliwości pozajelitowe ze strony różnych układów, najczęściej stawów, mogą znacznie wyprzedzać, nawet o kilka lat, wystąpienie objawów brzusznych. Do tego czasu choroba może pozostać nierozpoznana. W niniejszym opracowaniu przedstawiono etiopatogenezę, diagnostykę oraz leczenie w przypadku podejrzenia i potwierdzenia rozpoznania choroby Whipple’a. Całość zilustrowano opisem przypadków dwóch pacjentów hospitalizowanych w Klinice Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii CSK MSWiA w Warszawie, u których rozpoznano tę rzadką chorobę.