Nawrotowy olbrzymi tłuszczakomięsak okolicy zaotrzewnowej i powłok brzucha - Bandurski, Roman; Zaręba, Konrad; Kędra, Bogusław; Kukliński, Adam; Grassman, Magdalena (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2008)
Liposarcoma jest złośliwym nowotworem wywodzącym się z komórek tłuszczowych. Częstość jego występowania wynosi 2,5/1 mln. Zwykle jest to wolno rosnąca, bezbolesna masa, powstająca de novo. Najczęściej lokalizuje się w głębokich tkankach miękkich lub w trzewiach. Celem pracy jest przedstawienie pacjenta, który wymagał 5-krotnego leczenia operacyjnego z powodu nawrotowego tłuszczakomięsaka przestrzeni zaotrzewnowej oraz powłok brzusznych w la- tach 1998–2008.