Wpływ antagonisty metabotropowych receptorów glutaminianergicznych grupy I na działanie noradrenaliny w układzie krążenia w cukrzycy eksperymentalnej - Wiśniewska, Róża J. (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
Cel: Celem pracy było zbadanie udziału receptorów metabotropowych glutaminianergicznych grupy I (mGluR-1) w działaniu krążeniowym noradrenaliny w cukrzycy eksperymentalnej. Materiał i metody: Badania przeprowadzono na szczurach samcach szczepu Wistar, równolegle w dwóch grupach – bez cukrzycy i z miesięczną cukrzycą streptozotocynową (1m-STZ-DM). Cukrzycę wywoływano dożylnym podaniem streptozotocyny (STZ – 65 mg/kg m.c. i.v. ). Do badań użyto antagonistę mGluR-1 (AIDA) i noradrenalinę (NA). Oceniano wpływ badanych związków na ciśnienie tętnicze (bezpośredni pomiar ciśnienia tętniczego) oraz czynność izolowanego serca szczura wg zmodyfikowanej metody Langendorffa. Wyniki: Zablokowanie receptorów metabotropowych glutaminianergicznych (mGluR-1) grupy I (AIDA) nie wpływa na ciśnienie tętnicze i częstość uderzeń serca w grupie zwierząt zdrowych i chorych na cukrzycę. W grupie zwierząt zdrowych zablokowanie mGluR-1 (AIDA) nasilało i przedłużało efekt hipertensyjny NA, działania tego nie rejestrowano w grupie szczurów z cukrzycą. W ocenie czynności izolowanego serca pobranego od zwierząt zdrowych antagonista mGluR-1 (AIDA) podany w infuzji – 0,001, 0,01, 0,1 µM – wywoływał efekt chronotropowy ujemny, nie wpływając na pozostałe parametry, a zastosowany w grupie z cukrzycą powodował efekt inotropowy, chronotropowy ujemny i zwiększał wypływ wieńcowy. Zablokowanie mGLuR-1 (AIDA) zmieniało wpływ NA na serce w grupie bez cukrzycy i z tą chorobą. Cukrzyca zmieniała kierunek interakcji AIDA i NA. Wnioski: Zablokowanie receptorów metabotropowych glutaminianergicznych (mGluR-1) grupy I (AIDA) nie wpływa na ciśnienie tętnicze i częstość uderzeń serca w grupie zwierząt zdrowych i chorych na cukrzycę, natomiast wywiera wpływ na czynność izolowanego serca w obu badanych grupach, działanie to jest silniejsze w grupie z cukrzycą. Zablokowanie receptorów metabotropowych glutaminianergicznych (mGluR-1) grupy I (AIDA) modyfikuje działanie NA na układ krążenia (w badaniach in vivo i in vitro ), a kierunek interakcji zmienia się w cukrzycy eksperymentalnej.