Otyłość a cukrzyca – problemy terapeutyczne - Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2008)
W niniejszym artykule przedstawiono problem narastającej otyłości i zachorowań na cukrzycę typu 2 w końcu XX i na początku XXI w. Omówiono przyczyny otyłości, wpływ czynników genetycznych i środowiskowych. Podkreślono rolę centralnej otyłości w rozwoju cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zanalizowano skuteczność obecnie obowiązującej terapii.